Skip to main content
Adobe Photoshop Family

9 Messages

 • 

526 Points

Mon, Apr 27, 2015 10:14 PM

Solved

Lightroom 6: TIFF file reloads after each Develop edit, potential data loss

LR6 (CC), edit TIF file (imported from PS or NIK). Image "reloads" after almost every Develop module edit. In some cases, all previous Develop module settings are lost, and the image reverts to it's original appearance. Even though the previous Develop module edits are still shown on the History panel - they no longer have any effect. Result - total loss of all user edits.

Workaround: disable "Automatically write changes to XMP" in catalog settings. This is what appears to trigger the constant "reloads".

Note this does not appear to be related to GPU - the problem occurs exactly the same whether GPU is enabled or disabled. Also note, the problem does NOT occur when editing RAW files. So far, it appears to occur only with TIF files.

Lightroom CC, 2015 Release
Windows 7, 64-bit, all latest updates
AMD Radeon HD 7700, latest AMD drivers

Responses

14 Messages

 • 

286 Points

5 years ago

This isn't resolved as far as I'm concerned experiencing this bug every day I work with Lightroom, the only action Adobe took has been to bury it in an old "resolved" thread.

Employee

 • 

474 Messages

 • 

10.7K Points

Hi KM,

This was fixed quite a while ago, in Lightroom 6.1.  We are no longer able to reproduce the problem internally, and a number of customers on this thread have also confirmed that 6.1 fixed the problem for them.  If the problem is still occurring for you, please provide some additional information, including what operating system you're using, what version of Lightroom you're using, and the specific steps necessary to reproduce the problem.

Thanks,
Ben

14 Messages

 • 

286 Points

Hi,

Thank you for the email.

I am using W10x64, Lightroom 2015.4, Photoshop (whichever is the latest patch).

Basically I have 16bit TIFF files that were created in Photoshop and loaded into Lightroom's catalogue. So these aren't tiff files originally from a Camera.

When in Lightroom whenever I right click on a TIFF file and chose to edit the original, I make changes in Photoshop. When I move back into Lightroom the image will be updated however all the develop settings are lost even though the history of them is untouched. To fix the issue, I have to go to the develop module, select a previous history state and move forward to the most recent state. This way Lightroom reapplies all the develop module settings to the TIFF file.

It basically resets whenever I save the TIFF in Photoshop. The problem is I cannot 100% reproduce it across all files which leads me to believe the clue is in that it is a TIFF file created in Photoshop and something to do with metadata changes but I cannot be sure. What I can be sure of is that it is a very similar problem to the one descriped in the original post. Thanks.

2 Messages

 • 

72 Points

Hi - I'm having the same problem, which is fairly debilitating for my workflow. I purchased LR6 a few months ago (6.0--from B&H) and am using it with Elements 14.1 (purchased a month ago). Is there a patch for the bug that I can download? Thanks for any help! 
--LReid

Adobe Administrator

 • 

8.2K Messages

 • 

117.4K Points

Leslie, make sure you have updated your 6.0 version to 6.5.1 and see if the problem still exists. http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2013/06/keeping-lightroom-up-to-date.html#lrcc2015
 

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

2 Messages

 • 

72 Points

Thanks, Rikk! Updated, rebooted, and it's working perfectly. Thanks for pointing out the link! --Leslie