Skip to main content
Adobe Photoshop Family

6 Messages

 • 

140 Points

Sat, Oct 15, 2011 10:25 AM

Lightoom: Lens profile fails to match lens occasionally

Hi,

I am using Adobe Lightroom 3.5 (although the issue persistent in previous versions too) and shooting a Nikon D300 with a Tamron 17-50mm f/2.8 (the previous generation, without the built-in motor).
When enabling lens corrections it doesn't seems to automatically select the lens (it does so for other lenses though), however when I just set the "Make" on Tamron, all the remaining fields get populated correctly.

Why doesn't it detect the lens fully if it already has its correction data in the database? (when enabling the lens correction profile checkbox)

I'd appreciate hearing back from you.

Thanks,
Sefer.

Responses

Champion

 • 

5.9K Messages

 • 

104K Points

9 years ago

The standard for lens metadata is pretty new, and most cameras/lenses write the data however they like. That means that LR isn't always sure which lens you used, and when it's not sure, it leaves it. When you select the make, you're giving it the clue it needs to guess the rest correctly.

Easy solution - select the right lens profile, and then choose Save New Lens Profile Defaults from the setup pop-up. From then on, LR will automatically select the right lens for that camera/lens combination.

Victoria Bampton a.k.a. The Lightroom Queen

www.lightroomqueen.com

Author of Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ and Adobe Lightroom - Edit Like a Pro books.

4.5K Messages

 • 

76.3K Points

Once you know about the problem, that solves it, unless of course something happens...

While we're talking about it, if lens-profiles are enabled, but lens profile is not found, how about a prompt? I for one never want to have profile-based lens corrections enabled, and then not be notified if the profile does not exist.

Trashed your preferences to try trouble-shooting a problem? - there go those lens corrections...

Downloaded a custom profile but forgot to move it to the new computer? - gone again, darn-it...

Champion

 • 

5.9K Messages

 • 

104K Points

> Trashed your preferences to try trouble-shooting a problem? - there go those lens corrections...

Nope, they're stored with the camera raw defaults as xmp

(But I agree on the other points)

Victoria Bampton a.k.a. The Lightroom Queen

www.lightroomqueen.com

Author of Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ and Adobe Lightroom - Edit Like a Pro books.

4.5K Messages

 • 

76.3K Points

The profiles are stored with camera raw defaults, but the setting that maps the default when exif-meta is unclear is in preferences, right?

Champion

 • 

5.9K Messages

 • 

104K Points

No. Path for lens profile defaults is /Users/Vic/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/LensProfileDefaults

Windows 7 should be something like C: \ Users \ [your username] \ AppData \ Local \ Adobe \ CameraRaw \ LensProfileDefaults \

That mapping is shared with Camera Raw, so they're not stored in LR's preferences. Same applies to per-camera default Develop settings.

Victoria Bampton a.k.a. The Lightroom Queen

www.lightroomqueen.com

Author of Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ and Adobe Lightroom - Edit Like a Pro books.

4.5K Messages

 • 

76.3K Points

Thanks. (still - point stands...)

Employee

 • 

628 Messages

 • 

11.5K Points

Unfortunately with non-OEM lenses we do not always have the technical ability to identify the lens correctly. Specifically, the image metadata does not always contain all the details about the lens to identify it. On the other hand, sometimes it is indeed possible to identify such lenses (even third party ones). So, sometimes it will work, and sometimes it will not. This is why we made it possible for users to set their own defaults (users have the advantage of being able to look at the lens barrel and confirm physically which lenses they have!) :-)