Skip to main content
Adobe Photoshop Family

2 Messages

 • 

102 Points

Mon, Nov 18, 2013 7:12 PM

Closed

Acknowledged

"Keyword ends with" doesn't find matches when keyword contains a double letter

In Lightroom 5.2 64-bit when I set up smart collections based on "Keyword ends with" I notice that some pictures are not being selected where the keyword has a double letter, e.g. "East Sutton" is not matched when I select "Keyword ends with 'ton'" whereas it is found if I change the keyword to "East Suton". A possible bug or a misunderstanding on my part?

This conversation has been merged. Please refer the main conversation:

Responses

4.5K Messages

 • 

76.3K Points

7 years ago

Problem confirmed (Lr5.2/win7). Hard to imagine it not being a bug.

4 Messages

 • 

154 Points

4 years ago

This bug remains in Lightroom CC 2015.9.

Please see thread I started on Lightroomforums.net.  Confirmed by two top users.

The Smart Collection Rule:

{Keywords}{ends with}{string}

fails to match Photos with keywords that end with "xstring" where "x" is the same letter as the first letter in "string".

I am emigrating large databases from Aperture to Lightroom (happily, until this tripped me) that use sets of Smart Collections based on sets of keywords that carry one of a small often-used group of suffixes and prefixes.  This bug breaks my system.  Other than reporting it here, is there anything I can do to help resolve it?

(I have edited dozens of Smart Collections to use "tring" instead of "string" where the first letter of "string" follows an identical letter.  This short-term solution works for now, but it introduces an inconsistency that will cause bigger problems down the road, and is cumbersome to implement.)

Adobe Administrator

 • 

8.1K Messages

 • 

117.4K Points

4 years ago

I am able to duplicate this behavior. A bug is filed. 
 

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

4 Messages

 • 

154 Points

4 years ago

Thank you Rikk