glynns_thomas's profile

10 Messages

 • 

224 Points

Fri, Dec 13, 2019 11:47 PM

Changes to one image in LR are automatically occurring on other images

Freaking out here! All of a sudden when I make changes to one image in Lightroom and then finish and open another image, the last several changes I made to the former image are automatically applied to the next image I just opened. And I can't undo the changes! It's ruining my images and I have jobs I have to get out the door. 

Responses

166 Messages

 • 

2.6K Points

2 y ago

10 Messages

 • 

224 Points

2 y ago

Thank you. I just checked and auto-sync was not on and never has been on. 

10 Messages

 • 

224 Points

2 y ago

Here are some examples. This first one of the woman, there is a ghosted face to the right of her. The dark object on the bottom was something I created in a layer in PS. Then I put the image back into LR and cropped the image that would have omitted the dark object. But now it's showing up and not in the place that it was in the PS image.

10 Messages

 • 

224 Points

2 y ago

For this image, I was fixing the image of the woman above in LR. Then I opened this image of the man (still in LR) and the cloning I was doing on the woman showed up on the man...and it was irreversible!

537 Messages

 • 

12.8K Points

2 y ago

Send screenshot of entire LR Classic window while in Develop Module

174 Messages

 • 

3K Points

2 y ago

Two things that are odd. First, Auto Sync would be the only feature of LR that would cause such an outcome. Second, any change - even by Auto Sync - would be shown in the History Panel in the Develop Module for that photo: so they should be reversible. However, you're saying neither of these happened.

Which leaves the option that it must have happened outside of LR. Perhaps in PS? Glynns: do you use linked Smart Objects in PS on something that's common to both of those photos (the background grey bit, perhaps)?

I'm not a very experienced PS user, so maybe someone else can confirm: is there any way a change could be made to a linked Smart Object in PS that would cause the above symptoms?..

537 Messages

 • 

12.8K Points

2 y ago

The only things I'm aware of that could produce such behavior are:

1) Auto Syn is turned on in Dev module (not to be confused with Cloud Sync)

2)  Use of the "previous" button

3)  Use of the Sync option (either in Lib or Dev module - not to be confused with Cloud sync)

3)  invoking a preset that has those changes (least likely)

1.1K Messages

 • 

18.2K Points

2 y ago

It can be hard to tell if you have multiple images selected. Try selecting several on purpose and see if Auto Sync is active. I’ve done it before accidentally.

10 Messages

 • 

224 Points

2 y ago

I just got off of a long screen share with Adobe. I wasn't able to recreate the issue, ugh! The issue started yesterday but haven't been consistent.

I did remember that I will partially edit the image in PS and then save it back into LR. Some of the changes that would show up on another image were a PS change and some were LR changes.

For example on the image of the woman above, the black object is a layer I made around the hand on another image of a man. While the blur around the arms of the picture above of the man was cloning in LR. 

When I opened both of these images in LR for the Adobe helper, and after the images sat open for a while, I then clicked (in Develop) on the brushes ... and all of a sudden those items became selectable and I was able to delete them! 

It just gets weirder and weirder. How does a clone edit, or a layer in a PS file from another image, show up as a brush enhancement in LR?! 

For now, those two images have now been corrected. The Adobe person reset my LR preferences and he hopes that fixes things. 

I am on MacOS Catalina and the latest LR Classic Desktop. Ok, back to editing and we'll see how it goes!

10 Messages

 • 

224 Points

2 y ago

This is where I checked Auto Sync and it's not on as far as I can tell. Am I reading this correctly?

537 Messages

 • 

12.8K Points

2 y ago

The Auto-Sync we are talking about is at the bottom of the right panel when you have more than one image selected.  If it's set to Auto-sync then anything you do the the active image is also done to all the other selected images.  Can you select more than one image and screen shot the bottom of the right panel (where your screen shot shows "previous" and "Reset"). 

PS,  I'm off for rest of tonight and tomorrow so if someone else can get back to you after seeing your next screenshot that would be great,  if not I'll try to get back to you on Sunday

10 Messages

 • 

224 Points

2 y ago

Just an update. I've had no issues today. I'm chalking it up to Auto-Sync and me just being unaware that it was on and I had more than one picture selected. I have only used Auto-Sync probably twice so I'm not all that aware of it or know much about it. I appreciate all the help and it increased my understanding of LR which is always a good thing. Thank you everyone!

537 Messages

 • 

12.8K Points

2 y ago

"Auto sync"  - As I tell my students:  "The most dangerous button in all of Lightroom",  

For myself, and as I recommend to students, avoid using this feature.  Rather make the changes you want to one photo then copy selected settings to other selected images using the "Sync" button.  Same result but much safer as you don't have to remember to switch back out of Auto-Sync after you are interrupted by a phone call or an important email or being called to dinner and wind up days later with dozens or hundreds of mal-adjusted images.

1.3K Messages

 • 

22.5K Points

2 y ago

Now you've discovered it, I would recommend leaving AutoSync enabled all the time.  When you work this way, you keep an eye on how many / which images are selected, and it's then the most efficient way to process lots of images.