Skip to main content
Adobe Photoshop Family

4 Messages

 • 

150 Points

Tue, Nov 5, 2013 9:18 PM

Lightroom/Photoshop: Edit In PS from Lightroom stops working (OS X 10.9 Mavericks)

I upgraded my iMac 27 OS X to Mavericks a few days ago and immediately I was unable to send a DNG file from Lightroom 5.2 to Photoshop CS6 for edit. Photoshop just sat there and would not load the file.

I could send it as "Open As A Smart Object" and could edit it, but when saving the file in Photoshop I received 2 error messages:

Error 1: photoshop is undefined.
Line: 1 -> photoshop.notifyLightroomDocSaved ('lightroom-2.0', '3E90449A-44E1-4B43-962A-F50EA7D5ECA6', 'Macintosh

Error 2: photoshop is undefined.
Line: 1 -> photoshop.notifyLightroomDocClosed ('lightroom-2.0', '3E90449A-44E1-4B43-962A-F50EA7D5ECA6', 'Macintosh

The file was saved back into the correct folder but Lightroom didn't know it was there. Manually syncing the folder would get it to show up.

I tried the following tests:

1) Import a CR2 file into LR.

2) Make copies - JPEG, DNG, TIFF and PSD.

3) From LR I tried to "Edit in PS CS6"

a. JPEG - Opened in PS, edited in PS, saved back to LR with no errors.
b. TIFF - Opened in PS, edited in PS, saved back into LR with no errors.
c. DNG - PS opened but remained blank, no photo file loaded.
d. CR2 - PS opened but remained blank, no photo file loaded.
e. PSD - Opened in PS, edited in PS, saved back to LR with no errors.

4) From LR I tried to "Open as a Smart Object in PS"

a. JPEG - Opened in PS, edited in PS, saved back to LR with errors.
b. TIFF - Opened in PS, edited in PS, saved back into LR with errors.
c. DNG - Opened in PS, edited in PS, saved back into LR with errors.
d. CR2 - Opened in PS (not camera raw), edited in PS, saved back into LR with errors.
e. PSD - Opened in PS, edited in PS, saved back into LR with errors.
In each of the cases in #4, the edited file did make it back to LR edited and syncing the directory brought them in.

5) I tried the connection from Bridge to PS and the DNG and CR2 files opened correctly into ACR. The problem seems isolated between LR and PS.

To try to resolve this, I uninstalled all Adobe products and filters. I reinstalled them and I still received the same results.

Next I formatted the C drive and reinstalled OS X Mavericks to see if a fresh operating system install would fix it. I reinstalled all of the Adobe products and still had the same results.

The Camera Raw versions and PS shows ACR version 8.2.0.94. LR shows ACR version 8.2. I reinstalled those again.

So next I exported my Lightroom catalog and image files, uninstalled all the Adobe products and filters, reinstalled the Adobe products, updated all software from the Adobe site, and imported my catalog back into Lightroom.

I still had the same error messages. Photoshop does not appear to be able to communicate with Lightroom.

Any help on this would be greatly appreciated.

Randy

Responses

Adobe Administrator

 • 

15.5K Messages

 • 

291.7K Points

7 years ago

Have you tried restoring Photoshop's prefs and quitting/relaunching both Lightroom and Photoshop: http://blogs.adobe.com/crawlspace/201...

Sr. Product Manager, Adobe Digital Imaging

4 Messages

 • 

150 Points

7 years ago

Thanks Jeffery. I was hoping that was the solution. I tried both methods in the video link and still had the same problems.

Adobe Administrator

 • 

15.5K Messages

 • 

291.7K Points

The other thing to try is running from a new Admin account: http://blogs.adobe.com/crawlspace/201...

Sometimes updates mess with permissions.

Sr. Product Manager, Adobe Digital Imaging

4 Messages

 • 

150 Points

I set up a new admin account, copied some image files to it and ran the same test script and had the same exact results. I then ran the Disk Utility to check permissions and there were no problems with permissions.

A question.... What is the communication layer between LR and PS? Is there a server of sorts that runs in the background for integration?

Thanks for your help!

1 Message

 • 

62 Points

The only way I can edit in Ps from Lr is by exporting my file to desktop and opening it in PS - not convenient at all! I have followed all the suggested re-installations and updates to no avail! The last message I got was this one which I do not know how to deal with: "AgStoreProvider Session: getEntityByID: id must be a number or a string." Please advise!
Thank you, Hennie (henbor@mac.com)

3 Messages

 • 

82 Points

6 years ago

3 Messages

 • 

82 Points

6 years ago

When I try to close a file opened as smart object from LR5.5, Photoshop CC 2014, updated today, show me this message. Every file, every close, every pop-up message.

4 Messages

 • 

150 Points

6 years ago

I solved my problem. I had an external USB drive connected to my Mac named "Library." Apparently Adobe is looking for a script file in the OS X library and was for some reason looking on my USB drive named Library for the script and would pop up the error message. When I renamed my drive to something else, the problem went away. I hope this helps.

3 Messages

 • 

82 Points

I've no external drives attached. But Randy Moon I'm happy for you! Tks for your posts!

1 Message

 • 

62 Points

Thanks Randy Moon very much, I have the same problem for one year, until find your message.

1 Message

 • 

62 Points

Wow, I've been trying to solve this problem for 6 months now, and you are the only one on all internet who gave me the answer oO

That is so random and so dumb but yes my Library was on an external hard drive called "Library" (I'm a really creative person...) and this is why my lightroom and photoshop couldn't communicate since 6 months...

Thanks a lot !

10 Messages

 • 

284 Points

6 years ago

Same problem here. Can't send a TIF from Lightroom to "Edit in Photoshop." Can open in Photoshop as a smart object, but get "Error 2: photoshop is undefined" when trying to save. Can actually save the file, but have to manually import into Lightroom. This is with Photoshop CC 2014 and Lightroom 5.5.

2 Messages

 • 

70 Points

6 years ago

Having taken the "matched pair" of CC updates to LR 5.5 and PS 2014, I would expect them to work together - at least as well as before. But the situation is exactly as Drdul describes above - the two programs will not inter-operate! And that scuppers my standard Lightroom-centric workflow.

At least I can be grateful that my 30 minutes of PS editing has not been lost as a PSD file *does* exist!

2 Messages

 • 

70 Points

6 years ago

This posting explains the problem. Although both PS and LR updates were released on the same day, the combination only works if you upgrade Lightroom first. If you upgrade Photoshop first, then Lightroom, they do not inter-operate.

The solution is to completely uninstall and re-install Photoshop.

NOTHING in the announcements points this dependency out, so basically the CC for Photographers subscribers that use both products (and why wouldn't you??) stand a 50-50 chance of messing it up.

12 Messages

 • 

170 Points

6 years ago

Hi,

I've been having this exact problem for almost a month now. Here's what I've tried:

- Installed PS 2014 with pre-existing PS CC and LR 5.5 with pre-existing LR 5.4. Then...
- Uninstalled LR 5.5 and PS 2014, reinstalled PS2014 first, LR second. Didn't work.
- Did the opposite - reinstalled LR5.5 first, PS2014 second. Didn't work.
- Removed PS CC and LR 5.4, reinstalled LR 5.5 and PS 2014 (in both orders). Didn't work.
- Removed everything Adobe from the computer:
- Creative Cloud, PS CC, PS 2014, LR 5.4 and 5.5
- Deleted everything I could find relating to PS CC, PS 2014, LR 5.4 and 5.5.
- Ran AdobeCreativeCloudCleanerTool.exe to remove all traces.
- Reinstalled Creative Cloud, PS 2014 and LR 5.5. Didn't work.
- Uninstalled PS 2014 and LR 5.5, reinstalled in reverse order. Didn't work.
.
One clue to the problem I stumbled across by accident leads me to believe the problem is something to do with ACRaw. If I try to open a JPG in LR 5.5 it opens fine in PS 2014. However if I try to open a RAW file (Nikon's NEF format) I get the "The file could not be edited because Adobe Photoshop CC 2014 could not be launched" message.

This is driving me buggy. Without the ability to go back and forth between LR and PS, the whole workflow is shot.
How do I fix this?

Thanks, EdB

18 Messages

 • 

840 Points

6 years ago

I have the same problem today.

It happened after I have installed the Chrome Nik Plugins.
I have tried to uninstall the Nik plugins but the problem persist...
I am becoming crazy!

1 Message

 • 

60 Points

anybody could solve it? 4 years later i have the same issue :-)