Skip to main content
Adobe Photoshop Family

4 Messages

 • 

152 Points

Sat, Dec 8, 2018 11:39 PM

Lightroom/Camera Raw: Canon EOS R white balance problem

EOS R in Camera RAW 11 (Photoshop, Lighroom, etc) does not read white balance correctly. If I set 5600k white balance in camera, Adobe thinks it's 7400k.  ADOBE, PLEASE FIX THIS ISSUE ASAP, AS WHITE BALANCE IS A PRETTY BIG DEAL FOR PHOYOG

Responses

Official Solution

381 Messages

 • 

7.6K Points

2 years ago

Hi Zach,

In Lightroom 8.1/Camera Raw 11.1 we fixed a known issue introduced in 8.0/11.0 that might be affecting images you had already imported and/or have settings applied. The 8.0/11.0 versions of the Adobe Raw and Camera Matching profiles (which had the bug) may be applied.

With a single image try either resetting/clearing develop settings or applying the "v2" version of Adobe Standard/Camera Standard (Faithful, Vivid, etc.) and see if that clears up the issue. I wouldn't expect the WB values to match your in-camera setting exactly, but they should be reasonably close.

Regards,

- Chris

2 Messages

 • 

102 Points

I tried that all last week and it didn't work. You can see my example here: https://forums.adobe.com/message/1082...

1 Message

 • 

106 Points

Chris, this does not fix the problem. CR3 files that had a custom white balance set in LR 8.0 look about 300 degrees warmer in 8.1. None of the profiles fix this. It's been pretty well documented in this thread: https://forums.adobe.com/thread/2572096

1.8K Messages

 • 

21.7K Points

2 years ago

First, it's not really a problem and 2nd, to be expected. CCT values (Kelvin) define a large number of possible colors, cameras are far from ideal for reporting said values and differing raw converters can report differing numbers from the same capture. 
See the lines of correlated color temp below? ANY color on that perpendicular line can be described as the same kelvin number. So it's far from a useful value in the first place.



This may help:

http://digitaldog.net/files/22Thecolorofwhite.pdf

So no, it's not a big deal. 

Author “Color Management for Photographers"

20 Messages

 • 

474 Points

2 years ago

I shot tethered recently with a Nikon D850 and had my white balance in camera set to manually to 5600k (the color temp of the strobes I was using).  LR has my images as being 5700.  I thought this was strange.  Glad to see someone else noticed this.

1.8K Messages

 • 

21.7K Points

2 years ago

It’s not strange, it’s to be expected.

Author “Color Management for Photographers"

331 Messages

 • 

6.1K Points

2 years ago

I'm assuming the 7400K is with 'As Shot' selected. What happens when you select 'Daylight'?

2 Messages

 • 

102 Points

2 years ago

Not sure why you're getting people saying this A) isn't happening to you, B) is supposed to happen to you, C) random, unexpected, and unpredictable shifts in color are not a problem, they're a feature, or D) you should know the answer to your own questions.  That's mind numbingly rude.

There doesn't seem to be a solution yet beyond reverting back to 8.0, but I can tell you you're not alone with this problem, I have it as well with 8.1 on EOS R CR3 files, and there's a more in-depth discussion going on about this issue over here, though it seems to be a software and / or profile bug introduced in 8.1 that Adobe needs to fix:
https://forums.adobe.com/message/10829631

2 Messages

 • 

72 Points

2 years ago

Having the same issue. I can't even white balance correctly by looking at my histogram.

4 Messages

 • 

152 Points

2 years ago

Thanks Chris.

2 Messages

 • 

72 Points

I bought the Huelight Canon EOS R profiles for lightroom and it did the trick:

https://www.colorfidelity.com/canon.htm

12 Messages

 • 

294 Points

2 years ago

Hello this does not fix the problem. Please a solution...
I switch to LR 8.0 to fix the issues 8.1 introduced to White Balance on EOS R CR3 files.    A fix is desperately needed ASAP.

12 Messages

 • 

294 Points

2 years ago

Hello This does not fix the problem. Please a solution...

2 Messages

 • 

112 Points

2 years ago

This reply was created from a merged topic originally titled Lightroom 8.1: Update Ruins EOS R White balance.

Please see forum tread: https://forums.adobe.com/thread/2572096
It all explains the issue

5 Messages

 • 

104 Points

2 years ago

So I'm guessing that nothing has been addressed with this problem?  Has there been any official acknowledgement of the problem from Adobe??  Did I miss something?  I'm still unable to update to 8.1 as far as I know.   

4 Messages

 • 

152 Points

2 years ago

This has been fixed in adobe camera raw.

5 Messages

 • 

104 Points

Sooo...does it still need to be addressed in LR?  Can it upgrade to 8.1 and then CR 11.1 and it work?  

4 Messages

 • 

152 Points

If you update your creative cloud, all apps get the update.

5 Messages

 • 

104 Points

Thanks I'll give it a go and report back.

5 Messages

 • 

104 Points

Unfortunately the original problem i posted about a month ago still exists.  Unless I haven't updated something correctly, it is not fixed.  

5 Messages

 • 

104 Points

2 years ago

Still no fix.  This AM i got bumped to Camera RAW 11.2 i think on auto update.  everything is messed up again.  How do i go back to camera raw 11.0??

1 Message

 • 

60 Points

2 years ago

I have just found that I am having this problem with my new Canon EOS R and the CR3 files. Lightroom is on 8.2 and Camera Raw is also up to date. This thread and the associated one seems to have been going for a while now and obviously not fixed. The issue appears when White Balance is altered from 'As Shot', images become a lot warmer when you revisit them. Any updates? Or is the recommendation still to revert to Lightroom 8.0?