Skip to main content
Adobe Photoshop Family

Champion

 • 

2.1K Messages

 • 

36.7K Points

Fri, Jan 12, 2018 5:37 PM

Solved

Lightroom Classic / Camera Raw: Post Crop Vignetting Highlights slider not functioning

The LR 7.10 and ACR 10.1 Effects panel Post Crop Vignetting Highlights Slider has no effect on the image. It appears to be disabled in the latest update version. I tried resetting LR Preferences file and the issue remains. It has been reported here:

https://forums.adobe.com/message/10057058#10057058

Responses

Official Solution

Adobe Administrator

 • 

109 Messages

 • 

2.9K Points

3 years ago

Hi all,

This issue should be fixed in today's Lightroom Classic CC 7.2 version. Please update your application and let us know if you still see this issue!

Lightroom Classic CC 7.2 is now available!

Thanks,
Melissa

Champion

 • 

1.4K Messages

 • 

24.5K Points

3 years ago

I am seeing it too, Todd.  Looks like it's still working in CC2015.14 but not Classic 7.1.  I will get a bug logged unless you already have?

87 Messages

 • 

2.1K Points

3 years ago

Rikk - We're not seeing this internally with the latest shipping versions of Lr Classic or ACR. The PCV Highlights slider is working as expected. A video of the issue may be helpful for troubleshooting.

Champion

 • 

1.4K Messages

 • 

24.5K Points

Kelly, I am seeing it on Windows 10 on LrClassic CC 7.1  Same image in 6.14/CC2015.14 behaves differently and as expected.

Champion

 • 

2.1K Messages

 • 

36.7K Points

Kelly,  just to be clear the Highlights slider in question is a shown below. It is not functioning at all on my Windows 7system with LR 7.1 or ACR 10.1.

87 Messages

 • 

2.1K Points

Thanks Todd. Let me reinstall 7.1 on Win and I'll take another look.

87 Messages

 • 

2.1K Points

I stand corrected. I can repro - looks to be Win only. We'll get it fixed. Thanks.

Champion

 • 

2.1K Messages

 • 

36.7K Points

3 years ago

Rikk, please log the bug report. Thank you!

87 Messages

 • 

2.1K Points

3 years ago

And not to state the obvious, but please note that the PCV Highlights slider should only be active when Highlight Priority is selected and the Amount slider is set to a negative value.

87 Messages

 • 

2.1K Points

3 years ago

Thanks for reporting this issue. The problem has been verified in Lightroom CC 1.1, Lightroom Classic 7.1, and Camera Raw 10.1 on Windows only. Bugs have been filed for all 3 applications and fixes scheduled for the next release cycle.

Champion

 • 

2.1K Messages

 • 

36.7K Points

3 years ago

Thank you Kelly!

Adobe Administrator

 • 

669 Messages

 • 

12.9K Points

3 years ago

Hi folks! 

It is my pleasure to announce that we have released a new version of Lightroom CC tonight. We believe the new version has fixed this issue. Update your application to the new Lightroom CC 1.2 and give it a try.


Enjoy!

Champion

 • 

2.1K Messages

 • 

36.7K Points

3 years ago

Thank you Team Adobe Engineering! This is fixed in both LR Classic CC 7.2 and Adobe Camera Raw 10.2 on my Windows 7 system.

5 Messages

 • 

100 Points

5 months ago

Hi, I am experiencing the exact same problem as above right now after installing the latest update to lightroom classic (9.2.1)! What should I do?

Champion

 • 

745 Messages

 • 

13.3K Points

5 months ago

Works for me on Lr 9.2.1 on macOS 10.14.6.  

As designed, the Highlights slider is only enabled for negative values of Amount using Color Priority and Highlight Priority.  

5 Messages

 • 

100 Points

5 months ago

Thanks, but I have it on highlight priority and the amount is on -100 and the highlights slider doesn't do anything on both my windows and macOS devices. (both are on the latest software.)

Champion

 • 

745 Messages

 • 

13.3K Points

5 months ago

It only works on areas with Highlights.  If your vignette are doesn't contain highlights it has no effect.  Pick a photo with white on the corners and see if it works.  

5 Messages

 • 

100 Points

5 months ago

Thanks, I have tried it with other photos and it works perfectly! I don't understand because the photo I want to use it on has white on the bottom edges. Why do you think it wouldn't work on one photo?  

Champion

 • 

745 Messages

 • 

13.3K Points

5 months ago

Either post the full photo on Dropbox, etc or a small JPG version on the forum